Jak používat a pečovat o ochranné roušky?

Jak používat a pečovat o ochranné roušky?

Jak používat a pečovat o ochranné roušky? Nošení ústních roušek se stalo v posledních dnech součástí našich životů. S tím je spojena i péče o šité bavlněné roušky pro zabezpečení jejich účinnosti a zamezení šíření kapének z našich dýchacích cest. Ty mohou, aniž bychom o tom věděli, obsahovat částice koronaviru. Správná péče o roušku zároveň minimalizuje vzniku dermatologických problémů s pletí překrytou rouškou.

Jak používat a pečovat o ochranné roušky?
Jak používat a pečovat o ochranné roušky?

 

Jak pečovat o ochranné roušky? – Správné nasazení a používání roušky

Vždy si před použitím ústenky dobře umyjte ruce. Antivirová rouška musí zakrývat ústa i nos. Během nošení se roušky nedotýkejte. Manipulaci s rouškou provádějte jen pomocí gumiček nebo tkaniček. Nestahujte si roušku pod nos nebo na krk. Vždy myslete na to, že na roušce můžou být zachyceny viry!

Po sundání ústenky si důkladně umyjte ruce nebo používejte dezinfekci na ruce. Respirační roušky je třeba pravidelně měnit, aby se nesnižovala jejich funkčnost. Zvláště je-li rouška již vlhká, máte-li rýmu nebo více mluvíte.

Nezbytné je důkladné mytí rukou

Ruce myjte minimálně 20 sekund nejlépe antibakteriálním mýdlem pod teplou tekoucí vodou. Umývejte celý povrch rukou: dlaně, hřbety, zápěstí, místa kolem palců i mezi ostatními prsty.  Nehty je dobré mít ostříhané nakrátko. Ruce osušte do jednorázových papírových utěrek nebo vlastního ručníku.

Jak používat a pečovat o ochranné roušky?
Jak používat a pečovat o ochranné roušky?
Jak používat a pečovat o ochranné roušky?

Jak se starat o jednorázové roušky?

Pokud nosíte jednorázové roušky, nemusíte se nijak starat. Zdravotní roušky z lékárny není třeba nijak dezinfikovat. Stačí je po použití sundat z uší, vložit do plastového pytle, ten zavázat a vhodit do černé popelnice pro směsný komunální odpad. Poté si pečlivě umyjte ruce.  Jednorázové antivirové roušky mají funkčnost určenou podle výrobce (cca 2 hodiny).

Jak se starat o bavlněné roušky?

S rouškami ušitými z bavlny je to podstatně náročnější. Přesto péče o tyto roušky nesmí být zanedbávána, aby správně sloužily svému účelu.

  • Použité ústenky skladujte v dobře uzavřené nádobě.
  • Perte je v pračce na 90°C, nebo je vyvařte v hrnci po dobu 10 minut.
  • Určete si jeden hrnec, který budete používat jen na sterilizaci roušek
  • Nechte roušku uschnout, pak ji z obou stran přežehlete, nejlépe napařovací žehličkou
  • Sterilizované roušky skladujte na vydezinfikovaném místě, např. ve sklenici s víčkem, plastové dóze s víkem, igelitovém pytlíku
  • Pokud nemáte k dispozici více roušek, vyperte roušku alespoň 1x za den.
  • Nestříkejte na roušku dezinfekci (dobře dezinfikuje pouze koncentrovaný etanol)
  • Nedávejte ji do mikrovlnky – mohla by se vznítit
  • Nedávejte ji do mrazáku – tím viry nezničíte

 

Jak zabránit vzniku dermatologických problémů?

Pokud musíte mít na obličeji ústenku po dlouhou dobu, může na to vaše pleť reagovat svěděním, začervenáním, a výskytem akné. Zvláště máte-li problematickou a citlivou pleť.

I z těchto důvodů je nutné respirační roušky často měnit a důkladně sterilizovat. Pro praní používejte vyzkoušený prací prostředek pro citlivou kůži a nemáchejte v aviváži. Vhodnou prevencí je také nepoužívat make-up, pleť pravidelně čistit (nejlépe speciálními mycími emulzemi s AHA kyselinami), hydratovat ji a na noc používat regenerační krém.

Jak používat a pečovat o ochranné roušky?

Máte málo antivirových roušek? Podívejte se na dostupný sortiment ochranných pomůcek proti koronaviru!

 

Žádný komentář

  1. Pingback: Ochranné pomůcky 25.1.2022